Безбарʼєрність та інклюзивність для всіх

23 травня 2023

У Кракові (Республіка Польща) тривав професійний тренінг для представників обласних державних (військових) адміністрацій на тему «Безбарʼєрність та інклюзивність для всіх». Участь у заході від Тернопільщини взяла заступник директора департаменту цифрової трансформації Тернопільської ОВА Леся Серетна.
 
Тренінг організовано ГО Access Israel - ישראל נגישות за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Ізраїлю, у межах співпраці Радниці-уповноваженої Президента України з питань безбарʼєрності Тетяни Ломакіної, Офісу Президента України, за ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів».
 
Сьогодні в суспільстві як ніколи актуально та гостро стоїть тема інклюзивності, безбар’єрності для людей різних категорій, особливо тих, що мають інвалідність, фізичні або ментальні вади. Тож, основною метою заходу стало надання комплексних професійних знань та інструментів для інтеграції людей з інвалідністю в суспільство та сприяння обізнаності щодо доступності на місцях, а також забезпечення готовності та ефективного реагування під час надзвичайних ситуацій для всіх типів інвалідності.
 
День перший – теорія: спільно з генеральним директором Michal Rimon та представниками ГО "Access Israel" обговорюфвали про важливість знань і практичних інструментів для інтеграції людей з інвалідністю в суспільство, якими повинні володіти представники обласних військових адміністрацій. Ключовий акцент заходу - це порядок евакуації маломобільних груп населення під час надзвичайних ситуацій.
 
День другий – практика: учасники заходу змогли відчути всі бар’єри на власному досвіді. Саме такий підхід дозволяє на особистому досвіді переконатися у необхідності змін у навколишньому середовищі, які б робили його доступним для кожного і кожної.
Під час заходу відбулася надзвичайно змістовна зустріч з Генеральним Консулом України у Кракові В’ячеславом Войнаровським, а також із директором Департаменту соціального захисту і здоров’я м. Кракова Elżbieta Kois-Żurek. Говорили і про доступність, і про програми реалізації заходів на муніципальному рівні, багато уваги приділено питанням соціального захисту населення.
 
Такі події є абсолютно необхідні, адже незабаром дадуть хороші результати, оскільки цієї весни Уряд підтримав План заходів зі створення безбарʼєрного простору на 2023-2024 роки, в якому активну роль відіграватимуть саме обласні військові адміністрації та органи місцевого самоврядування.
 
Тернопільська обласна військова адміністрація 27 квітня 2023 року також затвердила план заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, у рамках яких буде реалізовуватись проєкт щодо створення цифрових безбар’єрних територіальних центрів в області.