Рівень розвитку інтернету в регіонах: аналіз цифрового індексу

15 березня 2024

Щорічно Мінцифра досліджує Індекс цифрової трансформації регіонів. Він містить 8 субіндексів, 28 індикаторів та 88 показників. Субіндекс — це показник у загальному індексі, який формується на основі середніх значень індикаторів з урахуванням коефіцієнтів. 

У межах дослідження Індексу одним із субіндексів є розвиток інтернету. Середнє значення в цій категорії у 2023 році становить 0.632 з 1 можливого. Найкращий показник у Харківській, Полтавській та Тернопільській областях. 

Показники, що впливали на ефективність субіндексу, — підключення укриттів до швидкісного інтернету та організація Wi-Fi доступу для відвідувачів. Загалом доступ до інтернету в 2023 році забезпечено у:

  • понад 5 000 укриттів закладів середньої освіти 
  • більш ніж 3 500 укриттів у закладах дошкільної освіти
  • більш як 571 закладі охорони здоров’я

 

З початку 2021 року понад мільйон українців у 3 268 селах та в 7,5 тисячах шкіл, лікарень та інших соціальних закладів отримали доступ до швидкісного інтернету завдяки проєкту "Інтернет-субвенції". У 2023 році також більше 8 700 "Пунктів Незламності" було підключено до інтернету за допомогою технологій PON або супутникового зв'язку Starlink. Ініціативи щодо створення відкритих Wi-Fi зон у різних закладах продовжуються і враховані в Державній стратегії регіонального розвитку на 2021–2027 роки.

Міністерство цифрової трансформації України також презентувало результати дослідження Індексу цифрової трансформації регіонів за 2023 рік, яке дозволяє оцінити ефективність цифровізації та рівень цифрової культури громадян. Дослідження можна знайти за посиланням.